Dreptul de deducere a TVA – implicarea în fraude TVA

16/11/17

Pe scurt

A fost publicată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 79 /8 noiembrie 2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin care s-au adus clarificări în ceea ce privește dreptul de deducere a TVA al persoanelor impozabile implicate într-o fraudă. 

În detaliu

Potrivit Ordonanței, autorităților fiscale li se permite să refuze agenților economici deducerea TVA doar dacă, după administrarea mijloacelor de probă prevăzute de lege, pot demonstra dincolo de orice îndoială că agentul economic știa sau ar fi trebuit să știe că tranzacția în cauză făcea obiectul unei fraude TVA care a intervenit în amonte sau în aval în lanțul tranzacțional.

Pe această cale, contribuabilii sunt încurajați să adere la principiile conformării voluntare și al bunei credințe și să inițieze preventiv demersuri în vederea identificării măsurii în care furnizorii/clienții lor sunt implicați în lanțuri frauduloase. Noua măsură adoptată este binevenită întrucât are scopul declarat de a combate abuzurile din practica autorităților fiscale din România, care, nu de puține ori, au respins deducerea TVA strict pe baza suspiciunii de fraudă.

În acest context, rețeaua PwC a dezvoltat la nivelul Europei Centrale si de Est două instrumente informatice unice de detectare a fraudelor în domeniul TVA. Cele două soluții, VAT Fraud Tracker și FAIT, permit monitorizarea datelor actuale și istorice pentru a urmări comerțul intracomunitar cu bunuri și pentru a identifica vânzătorii/clienții susceptibili de implicare în activități frauduloase.

VAT Fraud Tracker monitorizează mișcarea bunurilor în interiorul Uniunii Europene, utilizând date statistice și indicând în mod automat fluxurile de bunuri între țări care prezintă caracteristici ale fraudei TVA transfrontaliere. FAIT este un instrument automat pentru verificarea extinsă a partenerilor de afaceri în ceea ce privește riscurile fiscale, reputaționale și operaționale.

[Sursa: Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 79 /8 noiembrie 2017  pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 885 /10 noiembrie 2017]
 

De reținut

Pentru a evita respingerea de către autorităţile fiscale a dreptului de deducere a TVA, contribuabilii sunt încurajați, printr-o recentă clarificare legislativă, să fie proactivi și să monitorizeze măsura în care furnizorii/clienții lor ar putea fi implicați în lanțuri frauduloase. Noile noastre aplicații informatice, VAT Fraud Tracker și FAIT, pot fi primii pași în acest sens - pentru a testa versiunea demonstrativă în mod gratuit, puteţi stabili chiar acum o întâlnire cu echipa PwC.

Contact us

Ionut Simion

Country Managing Partner, Romania

Daniel Anghel

Partner, Tax and Legal Services Leader, Romania

Diana Coroaba

Partner, Tax Services, Romania

Ionut Sas

Partner, Tax Services, Romania

Contact us

Ionuț Simion

Country Managing Partner, Romania

Daniel Anghel

Partener, Liderul Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, Romania

Diana Coroabă

Partener, Consultanță Fiscală, Romania

Ionuţ Sas

Partener, Consultanță Fiscală, Romania

Andreea Mitiriță

Partener, Consultanță Fiscală, Romania

Ruxandra Târlescu

Partener, Consultanță Fiscală, Romania

Follow us