Certificatele A.TR, EUR.1 și EUR-MED eliberate fără semnătură de autoritățile vamale din Turcia nu pot fi utilizate pentru tratament preferențial în UE

02/08/18

Pe scurt

 

Comisia Europeană a anunțat că pentru importurile de bunuri din Turcia în Uniunea Europeană este necesară semnătura unui inspector vamal turc pentru a asigura valabilitatea certificatelor A.TR, EUR.1 și EUR-MED. Acest lucru este deosebit de important pentru certificatele emise începând cu data de 24 aprilie 2018. De la această dată, certificatele A.TR, EUR.1 și EUR-MED au putut fi emise digital și, ca atare, nu conțin neapărat o semnătură a unui inspector vamal autorizat.

Aceste certificate incomplete nu pot fi folosite ca dovadă pentru aplicarea tratamentului tarifar preferențial (adică a ratelor mai scăzute ale taxelor vamale) la importul în UE.

 

În detaliu

 

Turcia și Uniunea Europeană au încheiat un acord de Uniune vamală și un acord de liber schimb pentru diverse tipuri de mărfuri, care permit aplicarea de taxe vamale reduse sau zero.

În acest sens, există diferite tipuri de certificate disponibile care permit tratamente tarifare preferențiale, și anume certificatele A.TR, EUR.1 și EUR-MED.

Din data de 24 aprilie 2018, Turcia a introdus un nou sistem electronic pentru procedura de emitere a certificatelor A.TR, EUR.1 și EUR-MED. Certificatele pot fi emise digital fără semnătura unui inspector vamal autorizat turc.

În acord cu statele membre ale UE, Comisia Europeană a anunțat că, pentru valabilitatea unui certificat, o semnătură valabilă este un element esențial. Prin urmare, aceste tipuri de certificate (certificate emise care nu sunt semnate de un inspector vamal turc) nu vor fi suficiente pentru a permite tratamentul tarifar preferențial.

Rețineți că cele de mai sus nu se aplică dacă un exportator autorizat din Turcia a emis certificatul cu o ștampilă aprobată.

 

De reținut

 

Dacă importați bunuri din Turcia și solicitați un tratament tarifar preferențial, asigurați-vă că un inspector vamal turc a semnat certificatul emis de dumneavoastră. Aceasta se aplică pentru certificatele A.TR, EUR.1 și EUR-MED eliberate de autoritățile turce.

În cazul în care un astfel de certificat emis nu are nicio semnătură, este recomandabil să returnați certificatul și să solicitați semnătura corectă, sau să solicitați un nou certificat semnat.

Contact us

Daniel Anghel

Partner, Tax and Legal Services Leader, Romania

Ionut Simion

Country Managing Partner, Romania

Diana Coroaba

Partner, Tax Services, Romania

Ionut Sas

Partner, Tax Services, Romania

Andreea Mitirita

Partner, Tax Services, Romania

Follow us